Трупаме практически опит за своя сметка

Инж. Росимир Станчев Матеев, управител на СТС Солар:

СТС Солар е основана в началото на 2007 година с идеята, че в близко бъдеще слънчевата енергия ще стане един от главните енергийни източници. Целта на фирмата е да предложи на клиентите си това бъдеще днес – да обслужва инвеститорите, които виждат нови възможности в производството на екологично чиста и възобновяема енергия.

Компанията се гордее с екип от отлични професионалисти, лидери в нововъведенията и в реализацията на различни авангардни проекти.

- Г-н Матеев, на фона на засиления интерес към соларните технологии, какво е специфичното, което дава лице на СТС Солар и ви отличава от останалите фирми?

- Може би основната разлика между СТС Солар и нашите конкуренти е тази, че ние разполагаме с огромни ресурси. Започнахме бизнеса с размах – не страдахме нито от липса на пари, нито от липса на земя, сгради или висококвалифициран персонал. През лятото на миналата година похарчихме около 300 хиляди лева свежи пари, за да закупим соларно оборудване с цел експерименти. След това направихме широкомащабни тестове както с инвертори и модули от различни видове технологии и на различни производители, така и с различни видове конструкции. Целта беше да натрупаме достатъчно знания и практически опит във всеки един аспект от областта на соларните технологии. Как ще проектираме и изградим една централа на клиента и как ще му продадем оборудване, ако преди това сме го гледали само по картинките на проспектите. Това е характерното за нас – ние не експериментираме на централите на клиентите. Ние правим експерименти само за своя сметка. Но това струва много пари. Имаме например закупени модули, които се оказаха фалшиви. Ами ако ги бяхме купили за наш клиент? Попаднахме и на инвертори с лошо качество и на фабрични конструкции, които са много слаби и просто не са подходящи за нашите условия. Всъщност ние правим подбор в практиката на всеки един компонент и проверяваме и усъвършенстваме всеки един аспект с една единствена цел – централите на нашите клиенти да станат съвършени.

Другото, което ни отличава, е нашата откритост. Ние не крием информацията, до която сме достигнали с много усилия и средства. Не водим политика на “секретност”. Не се страхуваме, че някой ще ни открадне хляба, а точно обратното – водим тотална политика на откритост и това може да се види в интернет форума на сайта на СТС Солар. Към момента той се радва на изключителна популярност – четат го много хора с интереси към соларните технологии – от студенти до министри и депутати. И този форум е поредната илюстрация, че ние безплатно раздаваме знанието, което ни струва много пари. Предпоставка за това може би е и фактът, че аз съм достигнал на етап, когато мога да си позволя да работя повече за удоволствие, отколкото за пари. Това коренно променя моя мироглед към бизнеса като такъв. Когато правя централа, искам тя да е перфектната и да се гордея с нея, а не да спечеля някаква си сума.

- Какви са основните заключения от тестовете, които проведохте?

- Започва се с избора на модули. Има всякакви и всеки производител хвали своите. Чрез тестовете научихме кои модули са по-добри и кои дават по-лошо електропроизводство. Оказва се, че някои от производителите нямат скрупули да пишат неверни неща или да пишат с недомлъвки. Например при някои марки позиционери производителите стигат дотам, че посочват показатели, изчислени на база горещ слънчев летен ден. А ако се изчисли средното за цяла календарна година, се оказва, че показателите са коренно различни. И ако изградиш бизнес плана си по посочените от производителя параметри – оставаш излъган, сметката ти не излиза. Но за да разберем това, трябваше да купим позиционери за десетки хиляди евро, да изчакаме цяла една година, за да измерим различните показатели и най-накрая да си направим собствени изчисления за реалното количество допълнително отдадената енергия. Разбира се това количество се оказа доста по-малко от хвалбите на производителите.

Изпробвахме и различни модули, и различни типове конструкции. Даже стигнахме до такива подробности, че направихме анализ ръждясват ли болтовете или не и как трябва да се боядисват краката на конструкциите, за да издържат колкото се може повече. Обърнахме внимание на всичко – дори и на птичетата, които обичат да кацат по горния ръб на конструкциите и да замърсяват горните клетки, т.е. и това трябва да се отчете и да се предотврати. Все неща, които няма къде да бъдат прочетени.

Списъкът на поуките е дълъг и всяка една от тях се отчита при направата на клиентска централа. Ето защо ние имаме самочувствието, че сме соларна фирма, натрупала възможно най-големия практически опит във всеки един аспект.

Нашата мисия, така, както го чувствам в себе си, е да намерим за клиента най-доброто решение. Най-доброто в съотношение цена – качество. Да премахнем вероятностите от грешки. И крайният продукт да ни е гордост за дълги години напред. Погледът на СТС Солар е ориентиран в далечното бъдеще. Ние не търсим бърза печалба сега. Ние само искаме колкото се може повече доволни клиенти. Тази политика рано или късно ще се отблагодари и ще направи СТС Солар лидер на соларните технологии в България.

- Имате ли амбиция да започнете производство на модули?

- Имаме не само амбиция, имаме и ресурс. Но изчакваме развитието на пазара.

И ще произвеждаме монокристални и поликристални модули. Тънкослойните модули са по-евтини. Но ако комплексно се оцени една централа: с кабели, конструкции, земя, работа, поддръжка – преимуществото на ниската цена се стопява. В краткосрочен период може би има паритет, но в дългосрочен – твърдо мисля, че ще оцелеят моно- и поликристалните модули. И при тях има съмнения за здравината, но поне знаем със сигурност, че с такива клетки са изградени сателитите в космоса – има ги от десетилетия и все още работят. Тъй че ако трябва да инвестираме, ще започнем производство именно на такива модули. И другите модули може да се окажат добри, но към момента това е недоказано. Така мисля, на базата на личния си опит.

- Щом възнамерявате да стартирате и производство, явно сте оптимист за развитието на соларните технологии?

- Не съм оптимист за развитието на соларните технологии, а съм песимист за наличието на течни горива. Две мнения по въпроса няма – те свършват. И ние не можем да превключим от петрол на водород за един ден. Преходът на човечеството от един вид енергия към друг ще трае поне четири десетилетия и за да стане плавно и безболезнено, преходът трябваше да започне преди 10-15 години.

Да не говорим за екологичния аспект – там нещата са ясни и колебания няма.

И на сегашния етап, глобално погледнато, проблемът не е, че възобновяемите източници са скъпи, проблемът е, че петролът и въглищата са евтини. Ако погледнем цялата история на човечеството, десетки хиляди години назад (и да се надяваме – милиони години напред), какво ще видим? В цялата човешка история само няколко поколения, в това число и нашето, се изхитриха да изконсумират всички налични природни ресурси – всичките течни горива, всичките въглища, всичкия уран! Ние сме едно свръхразглезено поколение, което изразходи ресурсите на планетата за много кратко време и което, правейки това, гарантира на нашите деца и внуци тежък и нерадостен живот. Погледнато в този аспект – ние сме крадци на тяхното бъдещето. И нашето поколение сигурно ще влезе в историята като убиеца на планетата. Трябва да се ограничим в консумацията на природни ресурси. И това, което повредихме и замърсихме – да го възстановим.

Политиците може би се опасяват, че един бум в приложението на възобновяеми източници ще доведе до по-висока цена на електричеството за потребителите. Но повишението би било незначително. И при добра разяснителна кампания хората ще проумеят, че стотинката, дадена днес, е вложена в бъдещето на собствените им деца.

Човечеството трябва да реорганизира енергетиката. И рано или късно то ще се обърне към слънцето като към единствения практически неограничен източник на енергия.

- Какви са основните пречки за приложението на соларните технологии в България?

- Това е много сериозен въпрос, който изисква отделен разговор. Но ако трябва да обобщя с една дума – това е бюрокрацията. Стига се до парадокси. Например новината за субсидии, предвидени по мерки 311, 312 и 321, вместо да стимулира развитието на соларния бизнес, на практика го парализира. Защото хората изчакват, а субсидии все още няма. Има отлагане – от февруари за март, от март за април, след това за май, за септември, за октомври, накрая за януари.

И в цялото това чакане – от фирми, които трябва да строят слънчеви централи, ние се превръщаме във фирми, които подготвят документи за субсидии.

Друг проблем е узаконяването. Не може централа с мощност 1 или 2 КВт да се води обект трета категория. И узаконяването й да върви на зиг-заг между ЗУТ (общините) и електроразпределителните предприятия. Стъпките за узаконяване са повече от 10 и сроковете за отговор на инстанциите за всяка една от тях са поне 1 месец. Като сумираш, процесът може да отнеме две години, и то при спазване на законовите срокове.

И не на последно място, ниските изкупните цени. Дори Македония даде по-високи цени от тези, определени от българската ДКЕВР. Това говори достатъчно.